Glicin: učinki, uporaba in tveganja

Glicin je najpreprostejša alfa-aminokislina in je zato sestavina vseh beljakovin. Glicin je še posebej prisoten v visokih koncentracijah v vezivnem tkivu. V telesu služi kot osrednja preklopna točka med presnovo beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob. Kaj je glicin? Glicin se uporablja kot pomembna sestavina nekaterih zdravil in kot ... Glicin: učinki, uporaba in tveganja

Progresivna družinska intrahepatična holestaza: vzroki, simptomi in zdravljenje

Izraz progresivna družinska intrahepatična holestaza se uporablja za opis treh holestaz, ki so si po videzu zelo podobne in se med seboj razlikujejo po različnih genetskih okvarah. Bolezni se dedujejo avtosomno recesivno in povzročijo zastoj žolčnih tekočin v telesu zaradi pomanjkljivo kodiranega membranskega transporta ... Progresivna družinska intrahepatična holestaza: vzroki, simptomi in zdravljenje

Estri holesterola: delovanje in bolezni

Estri holesterola so molekule holesterola, esterificirane z maščobnimi kislinami. Predstavljajo transportno obliko holesterola, ki ga najdemo v do 75 odstotkih krvi. Esterificirani holesterol se v jetrih lažje razgradi kot nesterificiran holesterol. Kaj je ester holesterola? Holesterilni ester predstavlja molekulo holesterola, esterificirano z maščobnimi kislinami. Holesterol… Estri holesterola: delovanje in bolezni

Holesterol: delovanje in bolezni

Čeprav ima holesterol pomembno vlogo v človeškem telesu kot naravna snov, predstavlja tudi tveganje za zdravje. Na primer, različne bolezni so povezane s povišanim holesterolom. Za več informacij preberite članek: Povišan holesterol (hiperholesterolemija). Kaj je holesterol? Krvni test ravni holesterola zdravniki uporabljajo za nadaljnjo diagnozo ... Holesterol: delovanje in bolezni

Kale: Nestrpnost in alergija

Ohrovt vedno imenujemo tipično nemški, vendar so stari Rimljani že poznali to zelenjavo, imenovano tudi rjavo zelje. Že v starih časih so ljudje vedeli, da ima Kale neverjetne zdravstvene in kulinarične lastnosti. Ohrovt se ne tvori v glavah, tako kot druge vrste zelja, zato je najbolj podoben divjemu… Kale: Nestrpnost in alergija