Lipoproteini z majhno gostoto: delovanje in bolezni

Lipoproteini nizke gostote tvorijo enega od več razredov lipoproteinov, ki lahko absorbirajo holesterol in druge v vodi netopne lipofilne snovi in ​​jih prenašajo v krvni serum. LDL -ji opravljajo nalogo, da vzamejo holesterol na njegovem izvoru - pretežno v jetrih - in ga dostavijo v ciljna tkiva. Nasprotno pa visoka gostota… Preberi več

Glicin: učinki, uporaba in tveganja

Glicin je najpreprostejša alfa-aminokislina in je zato sestavina vseh beljakovin. Glicin je še posebej prisoten v visokih koncentracijah v vezivnem tkivu. V telesu služi kot osrednja preklopna točka med presnovo beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob. Kaj je glicin? Glicin se uporablja kot pomembna sestavina nekaterih zdravil in kot ... Preberi več

Estri holesterola: delovanje in bolezni

Estri holesterola so molekule holesterola, esterificirane z maščobnimi kislinami. Predstavljajo transportno obliko holesterola, ki ga najdemo v do 75 odstotkih krvi. Esterificirani holesterol se v jetrih lažje razgradi kot nesterificiran holesterol. Kaj je ester holesterola? Holesterilni ester predstavlja molekulo holesterola, esterificirano z maščobnimi kislinami. Holesterol… Preberi več

Holesterol: delovanje in bolezni

Čeprav ima holesterol pomembno vlogo v človeškem telesu kot naravna snov, predstavlja tudi tveganje za zdravje. Na primer, različne bolezni so povezane s povišanim holesterolom. Za več informacij preberite članek: Povišan holesterol (hiperholesterolemija). Kaj je holesterol? Krvni test ravni holesterola zdravniki uporabljajo za nadaljnjo diagnozo ... Preberi več

Sindrom postenteritisa: vzroki, simptomi in zdravljenje

Sindrom postenteritisa pri dojenčkih ali majhnih otrocih je lahko posledica bakterijskega ali virusnega izvora na eni strani, po drugi strani pa se lahko pojavi tudi zaradi pomanjkanja hranil ali kot sočasna posledica druge organske bolezni. Za terapijo morajo psihološki dejavniki in družbene okoliščine ... Preberi več

Lipidi: zgradba, delovanje in bolezni

Lipidi opravljajo različne funkcije v človeškem telesu. So bistvenega pomena in jih je treba zaužiti s hrano v najboljšem možnem razmerju. Nekatere lipide lahko tvori telo samo. Kaj so lipidi? Pogosto se poenostavljeno reče, da so lipidi maščobe. Pravzaprav so maščobe (nevtralne maščobe ali trigliceridi) tudi… Preberi več

Kale: Nestrpnost in alergija

Ohrovt vedno imenujemo tipično nemški, vendar so stari Rimljani že poznali to zelenjavo, imenovano tudi rjavo zelje. Že v starih časih so ljudje vedeli, da ima Kale neverjetne zdravstvene in kulinarične lastnosti. Ohrovt se ne tvori v glavah, tako kot druge vrste zelja, zato je najbolj podoben divjemu… Preberi več