Glive: glivične bolezni

Približno 1.2 milijona znanih vrst gliv je povsod v našem okolju. Nekatere glive živijo na koži in sluznicah, druge so zelo okusne ali se uporabljajo v medicinske namene. Le nekaj sto gliv lahko povzroči bolezen. Te krivce ni vedno lahko izslediti. Glive so oblike življenja, ki ne pripadajo niti ... Glive: glivične bolezni

Gobe: zastrupitev z gobami (micetizem)

Zastrupitev z gobami običajno povzročijo sestavine v gobah (mikotoksini), ki se zaužijejo, ko se zaužijejo domnevno užitne gobe. Vendar je dejansko število teh primerov precej nižje, kot bi kazala stopnja zavedanja o zastrupitvi z gobami. Posledice pa so lahko resne, kar vodi zlasti do odpovedi jeter in celo smrti. Pozor… Gobe: zastrupitev z gobami (micetizem)

Nalezljiva bolezen

Obstaja nešteto patogenov, ki se razlikujejo po imenu, sestavi, mehanizmu povzročanja bolezni in malignosti. Za mnoge od teh hudodelcev obstajajo droge - bodisi za zdravljenje bolnih ljudi bodisi za zaščito velike populacije. Bakterije, virusi, glive so prve, ki nam pridejo na misel, ko zahtevamo, da navedemo patogene, vendar jih je še več - prioni, ki ... Nalezljiva bolezen

Vrste nalezljivih bolezni

Ali v očesu veznice, v ušesu srednje uho ali v ustih zobje in dlesni - vse se lahko okuži. Pogosto so prizadeti predvsem nos, grlo, bronhije in pljuča: Prehlad ali gripa, bronhitis, sinusitis ali pljučnica so znane bolezni-bodisi zaradi pnevmokokov, SARS ali legionarske bolezni. Tuberkuloza je… Vrste nalezljivih bolezni

Nalezljive bolezni: simptomi in pregled

Različni patogeni povzročajo različne simptome v organih, na katere vplivajo. Poleg tega pa se ob okužbah pogosto pojavljajo pritožbe - klasični znaki vnetja, kot so pordelost, oteklina, zvišana telesna temperatura in bolečina, signalizirajo prizadeto osebo: tu je nekaj narobe, imunski sistem deluje na polno. Pri sepsi ti znaki niso ... Nalezljive bolezni: simptomi in pregled

Koža in lasje

Koža je s slabimi dvema kvadratnima metroma naš največji organ. Ima številne naloge: med drugim nas varuje pred toploto in mrazom, je senzorični organ in razmejuje naše telo od okolja. Poleg tega zelo pomembno oblikuje videz vsakega posameznika - zato so kožne bolezni ... Koža in lasje

Sorbinska kislina

Izdelki Sorbinska kislina je v številnih zdravilih pomožna snov. To je v tekočih, poltrdnih in trdnih dozirnih oblikah. Struktura in lastnosti Sorbinska kislina (C6H8O2, Mr = 112.1 g/mol) obstaja kot bel kristaliničen prah, ki je slabo topen v vodi. Je lahko topen v etanolu 96%. Uporabljajo se tudi… Sorbinska kislina

Formaldehid

Izdelki Specializirani trgovci na drobno lahko naročijo raztopine formaldehida pri specializiranih dobaviteljih. Struktura in lastnosti Formaldehid (CH2O, Mr = 30.03 g/mol) je najpreprostejši predstavnik iz skupine snovi aldehidov, ki obstaja kot plin. Vrelišče je -19 ° C. Formaldehid zlahka oksidira v mravljično kislino. Lahko ga dobimo z oksidacijo metanola. … Formaldehid

Natrijev sulfit

Izdelki Natrijev sulfit se uporablja kot pomožna snov v farmacevtskih izdelkih. Uporablja se tudi za hrano in kozmetiko. Struktura in lastnosti Farmakopejsko monografiran natrijev sulfit heptahidrat (Na2SO3 - 7 H2O, Mr = 252.2 g/mol) obstaja v obliki brezbarvnih kristalov in je dobro topen v vodi. Lahko ga pripravimo na primer z žveplovim dioksidom in natrijem ... Natrijev sulfit

Mikroorganizmi v hrani

Mikroorganizmi (bakterije, glive in kvasovke) so običajno vključeni v kvarjenje hrane. Ti mikroorganizmi razgrajujejo hrano, dokler ni neužitna. Včasih se lahko nevarni patogeni razmnožujejo tudi v hrani, kar vodi do nevarnih okužb s hrano, kot je salmonela. Mikroorganizmi, ki vključujejo bakterije, glive in kvasovke, so mikroorganizmi, ki nas spremljajo povsod v vsakdanjem življenju. Tam… Mikroorganizmi v hrani