Glive: glivične bolezni

Približno 1.2 milijona znanih vrst gliv je povsod v našem okolju. Nekatere glive živijo na koži in sluznicah, druge so zelo okusne ali se uporabljajo v medicinske namene. Le nekaj sto gliv lahko povzroči bolezen. Te krivce ni vedno lahko izslediti. Glive so oblike življenja, ki ne pripadajo niti ... Preberi več

Gobe: zastrupitev z gobami (micetizem)

Zastrupitev z gobami običajno povzročijo sestavine v gobah (mikotoksini), ki se zaužijejo, ko se zaužijejo domnevno užitne gobe. Vendar je dejansko število teh primerov precej nižje, kot bi kazala stopnja zavedanja o zastrupitvi z gobami. Posledice pa so lahko resne, kar vodi zlasti do odpovedi jeter in celo smrti. Pozor… Preberi več

Nalezljiva bolezen

Obstaja nešteto patogenov, ki se razlikujejo po imenu, sestavi, mehanizmu povzročanja bolezni in malignosti. Za mnoge od teh hudodelcev obstajajo droge - bodisi za zdravljenje bolnih ljudi bodisi za zaščito velike populacije. Bakterije, virusi, glive so prve, ki nam pridejo na misel, ko zahtevamo, da navedemo patogene, vendar jih je še več - prioni, ki ... Preberi več

Vrste nalezljivih bolezni

Ali v očesu veznice, v ušesu srednje uho ali v ustih zobje in dlesni - vse se lahko okuži. Pogosto so prizadeti predvsem nos, grlo, bronhije in pljuča: Prehlad ali gripa, bronhitis, sinusitis ali pljučnica so znane bolezni-bodisi zaradi pnevmokokov, SARS ali legionarske bolezni. Tuberkuloza je… Preberi več

Nalezljive bolezni: zdravljenje in terapija

Za vsako nalezljivo bolezen obstaja poseben postopek s cepljenjem, zdravili in drugimi ukrepi - več podrobnosti lahko najdete pri posamezni bolezni. Antibiotike, kot so penicilin, protivirusna zdravila in zdravila proti drugim patogenom, je treba vedno jemati po posvetovanju z zdravnikom in dovolj dolgo, ker ta zdravila niso ... Preberi več

Nalezljive bolezni: simptomi in pregled

Različni patogeni povzročajo različne simptome v organih, na katere vplivajo. Poleg tega pa se ob okužbah pogosto pojavljajo pritožbe - klasični znaki vnetja, kot so pordelost, oteklina, zvišana telesna temperatura in bolečina, signalizirajo prizadeto osebo: tu je nekaj narobe, imunski sistem deluje na polno. Pri sepsi ti znaki niso ... Preberi več

Amfotericin B: Učinki in neželeni učinki

Izdelki Amfotericin B je na voljo v obliki tablet, pastil, suspenzij in injekcij (Ampho-Moronal, Fungizone). V mnogih državah je odobren od leta 1964. Ta članek se nanaša na njegovo uporabo v ustih in prebavnem sistemu. Struktura in lastnosti Amfotericin B (C47H73NO17, Mr = 924 g/mol) je mešanica protiglivičnih polienov, pridobljenih iz nekaterih sevov ... Preberi več

Koža in lasje

Koža je s slabimi dvema kvadratnima metroma naš največji organ. Ima številne naloge: med drugim nas varuje pred toploto in mrazom, je senzorični organ in razmejuje naše telo od okolja. Poleg tega zelo pomembno oblikuje videz vsakega posameznika - zato so kožne bolezni ... Preberi več

Sorbinska kislina

Izdelki Sorbinska kislina je v številnih zdravilih pomožna snov. To je v tekočih, poltrdnih in trdnih dozirnih oblikah. Struktura in lastnosti Sorbinska kislina (C6H8O2, Mr = 112.1 g/mol) obstaja kot bel kristaliničen prah, ki je slabo topen v vodi. Je lahko topen v etanolu 96%. Uporabljajo se tudi… Preberi več

Formaldehid

Izdelki Specializirani trgovci na drobno lahko naročijo raztopine formaldehida pri specializiranih dobaviteljih. Struktura in lastnosti Formaldehid (CH2O, Mr = 30.03 g/mol) je najpreprostejši predstavnik iz skupine snovi aldehidov, ki obstaja kot plin. Vrelišče je -19 ° C. Formaldehid zlahka oksidira v mravljično kislino. Lahko ga dobimo z oksidacijo metanola. … Preberi več

Natrijev sulfit

Izdelki Natrijev sulfit se uporablja kot pomožna snov v farmacevtskih izdelkih. Uporablja se tudi za hrano in kozmetiko. Struktura in lastnosti Farmakopejsko monografiran natrijev sulfit heptahidrat (Na2SO3 - 7 H2O, Mr = 252.2 g/mol) obstaja v obliki brezbarvnih kristalov in je dobro topen v vodi. Lahko ga pripravimo na primer z žveplovim dioksidom in natrijem ... Preberi več

Mikroorganizmi v hrani

Mikroorganizmi (bakterije, glive in kvasovke) so običajno vključeni v kvarjenje hrane. Ti mikroorganizmi razgrajujejo hrano, dokler ni neužitna. Včasih se lahko nevarni patogeni razmnožujejo tudi v hrani, kar vodi do nevarnih okužb s hrano, kot je salmonela. Mikroorganizmi, ki vključujejo bakterije, glive in kvasovke, so mikroorganizmi, ki nas spremljajo povsod v vsakdanjem življenju. Tam… Preberi več